پلیس ساختمان خرمشهر مطرح کرد: طرح ساختمانها علیرغم مشکلات عدیدهای که دارند تایید میشوند

عضو پلیس ساختمان شهرستان خرمشهر در حاشیه سمینار چالشهای حقوقی مهندسین ناظر، در گفتگو با متخصص پلاس راجع به چالشهای طراحی نقشه ساختمان و فیلترهای بعد از آن، به نقش شهرداری ها، نظام مهندسی و کارفرما اشاره کرد.
به گزارش متخصص پلاس، مریم موسوی صالح؛ عضو پلیس ساختمان خرمشهر در حاشیه سمیناری که با محوریت چالشهای مهندسین ناظر و روش های اسقاط مسئولیتهای آن برگزار شده بود، در پاسخ به سوال متخصص پلاس مبنی بر اینکه “از جمله چالشهایی که مهندسین ناظر با آن گرفتار هستند به چه مواردی میتوان اشاره کرد؟” گفت: اگر بخواهم در مورد رشته خودم (معماری) بگویم، فکر میکنم در وهله اول اگر بتوانیم کنترل فیلترهای آماده شدن نقشه تا رسیدن دست مالک را مقداری بیشتر کنیم و از نظر کیفیت ارتقا دهیم، اتفاقات خیلی خوبی میفتد.
وی همچنین در تشریح روند نهایی شدن طرح و چالشهایی که در مسیر آن وجود دارد افزود: در ابتدا مهندسان پیش طرحی را به منظور تایید برای شهرداری ارسال میکنند، متاسفانه شهرداری علیرغم اشکالات زیادی که در پیشطرح وجود دارد، آن پیش طرح را بررسی و تایید میکند و پیش طرح مذکور به دفتر طراحی بازمیگردد. طراحان بعضاً به دلیل عدم آگاهی یا بروزرسانی نکردن اطلاعات و یا حتی سهل انگاشتن موضوع معماری، برای اینکه زودتر نقشه را ببندند گاهی تن به خواستههای غیرقانونی مالک میدهد؛ مثل حذف نورگیر یا کاهش ابعاد نوری. متاسفانه این طرح مجدداً از فیلتر طراحی رد میشود و وارد کنترل نقشه نظام مهندسی میشود؛ در این کنترل هم بعضاً از روی دلسوزی، همکاری با مالک، نادیده گرفتن مباحث معماری یا دست کم گرفتن آن، از فیلتر نظام هم رد و دوباره وارد شهرداری میشود و شهرداری مجدد آن را تایید میکند. یعنی نقشه از تمام فیلترها رد میشود، علارغم یکسری مشکلات عدیده ای که دارد.
مریم موسوی صالح، یکی از اولین پلیسهای ساختمان زن خرمشهر افزود: من نمیخواهم طراحان، مسئولین کنترل نقشه یا پرسنل در شهرداری را زیرسوال ببرم، چرا که آنها هم تحت یکسری شرایط، ممکن است باعث بشوند که این اتفاقات بیفتد.
وی برای مثال به ضوابط طراحی اتاق خواب ۳ در ۴ که به عنوان انباری در یک آپارتمان تعریف شده است اشاره کرد و با توجه به پِرت دانستن این فضا و فضاهای مشابه در طراحی گفت: بهتر است طراحان در دفاتر طراحی، مالکین و شهروندان عزیز را توجیه بکنند. متأسفانه شهروندان ما هم به دلیل عدم اشراف، یا پیمانکارانی که سعی میکنند به نوعی از فضاها بزنند؛ فضاهای راه پله، نورگیری که صرف اتاق خواب میشود و فضاهای مشابه را پِرت میدانند، فکر میکنند نورگیر، انبار و فضای پله پرت است؛ در صورتی که این فضاها جان یک ساختمان هستند، ساختمان هایی که مشاع هستند و جان یک آپارتمان را تشکیل میدهند.
در نهایت، پلیس ساختمان خرمشهر صحبتهای خود را با پیشنهادی به پایان رساند: حالا که گفته میشود قانون به ناظرها سفت و سخت گرفته؛ نظر بنده این است که خود اعضای نظام مهندسی مقداری از این بار و تنش کم کنند و با دقت بیشتری نقشه ها را طراحی، بررسی، کنترل و در نهایت به دست منِ ناظر برسانند که با آرامش از علم به اینکه نقشه کاملا حساب شده و اجرایی است مشغول به کار بشوم. مطمئند باشید در اوایل مالک مقاومت هایی میکند؛ ولی ما باید این فرهنگ را برای همه جا بندازیم. مالک مقاومت میکند ولی وقتی من به کرات توضیح بدهم مالک هم قطعا کوتاه خواهد آمد.
همچنین بخوانید: سمینار آموزشی چالشهای حقوقی مهندسان ناظر و روشهای اسقاط مسئولیتهای آن، اینبار در شهرستان خرمشهر برگزار شد.